Spelling

Om de Nederlandse taal goed onder de knie te krijgen, is het belangrijk dat je de spellingsregels kent en goed kunt toepassen. Bijvoorbeeld de regels voor interpunctie (leestekengebruik) en hoofdlettergebruik. In deze categorie zijn leermiddelen verzameld die je kunt gebruiken om de spellingsregels te leren en te oefenen met spelling. Zoals de posters van Edutrix en Lesmaatje of de materialen van Noordhoff Uitgevers.

 

Toon als rooster Lijst

Artikel 1-24 van 132

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 1. Poster Alfabet - Edutrix
  Aanbiedingsprijs € 6,95 voor € 7,95
  Waardering:
  80%
 2. Spelling in de lift Plus

  Vanaf € 14,00

  Waardering:
  80%
 3. Poster taal - te(n) of de(n) - Lesmaatje
  € 7,99
  Waardering:
  60%
 4. Staal - Spelling

  Vanaf € 4,78

  Rating:
  0%
 5. Spellingsprint

  Vanaf € 12,50

  Rating:
  0%
 6. Ajodakt Taal & Spelling - Puzzelen met...

  Vanaf € 8,51

  Waardering:
  93%
 7. Quiz it! Junior! 8+

  Vanaf € 8,95

  Rating:
  0%
 8. Spellingkampioen

  Vanaf € 7,95

  Rating:
  0%
 9. ZooBooKoo Kubusboeken

  Vanaf € 7,50

  Waardering:
  77%
 10. Spiekboekjes

  Vanaf € 9,95

  Waardering:
  90%
 11. Spelling langs de lijn

  Vanaf € 159,50

  Rating:
  0%
 12. Werkwoordspelling in de lift Plus

  Vanaf € 19,40

  Rating:
  0%
 13. Taalverhaal.nu - Spelling - Groep 5

  Vanaf € 11,30

  Rating:
  0%
 14. Z-Taal - Groep 8 - Zelfstandig werken

  Vanaf € 6,20

  Rating:
  0%
 15. Z-Taal - Groep 7 - Zelfstandig werken

  Vanaf € 6,20

  Rating:
  0%
 16. Z-Taal - Groep 6 - Zelfstandig werken

  Vanaf € 6,20

  Rating:
  0%
 17. Z-Taal - Groep 5 - Zelfstandig werken

  Vanaf € 6,20

  Rating:
  0%
 18. Z-Taal - Groep 4 - Zelfstandig werken

  Vanaf € 6,20

  Rating:
  0%
 19. Z-Taal - Groep 3 - Zelfstandig werken

  Vanaf € 6,20

  Rating:
  0%
 20. Z-Taal - Groep 3 t/m 8 - Zelfstandig werken

  Vanaf € 6,20

  Rating:
  0%
 21. Werkwoordspelling in de lift Plus - Niveau 4

  Vanaf € 31,70

  Rating:
  0%
Toon als rooster Lijst

Artikel 1-24 van 132

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Lesmateriaal voor spelling

Spelling is een deel van je educatie die je later elke dag nodig zult hebben. Niet raar dus dat hier op de basisschool veel tijd en moeite wordt ingestoken. Dit wordt uiteraard door leraren gedaan, maar het helpt de kinderen ook als de ouders ze op de weg ondersteunen. Dit kan door middel van oefeningen thuis, en wellicht bijles wanneer blijkt dat hun kinderen achterlopen tijdens de spellinglessen.

Voorbereiding

In groep 3 van de basisschool wordt begonnen met spelling als onderdeel van de lessen taal. Voordat de leerlingen hier les in krijgen, wordt er van ze verwacht dat ze in groep 1 en groep 2 al wat voorbereidend werk hebben gedaan. Er wordt verwacht dat leerlingen een actieve woordenschat hebben van ongeveer 3.500 woorden en een passieve woordenschat van ongeveer 7.000 woorden. Daarnaast kunnen ze verhalen vertellen en begrijpen, gesprekken voeren en hun mening geven.

Spelling in groep 3

De lessen spelling in groep 3 gaan hand in hand met het leren lezen, ook al is het leren van ieder compleet verschillend. Bij het lezen leer je naarmate je vaardigheid vordert, woorden te lezen waarvan de letters niet eens in de correcte volgorde staan, terwijl je bij spelling juist leert de correcte letters in de goede volgorde te zetten om een woord te vormen.

Spelling in groep 4

Tijdens spelling in groep 4 gaan de kinderen kennis maken met 3 verschillende soorten woorden: luisterwoorden, regelwoorden en weetwoorden. Luisterwoorden zijn de woorden die je spelt zoals je ze uitspreekt, regelwoorden zijn woorden waarvan je de spelling weet omdat je het moet schrijven via de spellingsregels en weetwoorden zijn woorden waarbij je de spelling gewoon moet leren aangezien er geen specifieke regels voor zijn.

Dictee

Door middel van een dictee kan je makkelijk achter het spellingniveau van je leerlingen komen. Aan het begin van groep 5 wordt dan ook vaak een instapdictee gedaan. Zo kan de leraar zien of de kinderen nog alles weten van de lessen spelling in groep 4. Daarnaast wordt er vaak tijdens een blok gebruik gemaakt van tussentijdse dictees, om te kijken waar nog verder geoefend moet worden en wordt er na een afgerond blok een einddictee gedaan om te kijken of het blok voldoende is behandeld.

Hulpmiddelen voor spelling

Al met al blijft spelling een lastig deel van de Nederlandse taal. Met veel regels en uitzonderingen is het voor kinderen gewoon niet makkelijk om dit onder de knie te krijgen. Het is dus niet verbazingwekkend dat er tussendoor fouten worden gemaakt en dat er veel moet worden geoefend, op school maar ook thuis. Ben je nog op zoek naar lesmaterialen voor spelling? Kijk dan eens naar de Spelling in de lift plus serie van ThiemeMeulenhoff of Staal spelling van Malmberg.