Spreekwoorden en gezegden

Spreekwoorden en gezegden bevatten vaak een (volks)wijsheid en zijn een manier van uitdrukken. Spreekwoorden en gezegden worden veel in taal gebruikt. Kinderen leren wat de uitdrukkingen betekenen en hoe ze deze zelf kunnen gebruiken. Soms worden spreekwoorden ook verhaspeld, waardoor ze iets anders betekenen. Soms als grap, soms per ongeluk. Daarom is het wel belangrijk om spreekwoorden te (leren) begrijpen.

Toon als rooster Lijst

17 artikelen

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 1. Mijn eerste spreekwoordenboek
  € 12,95
  Rating:
  0%
 2. Van Dale Spreekwoordenboek
  € 24,99
  Rating:
  0%
 3. Cryptologisch

  Vanaf € 34,95

  Rating:
  0%
 4. Het Spreekwoordenkwartet
  € 9,95
  Rating:
  0%
 5. Nederlands Taalkwartet
  € 9,95
  Rating:
  0%
 6. Engels Spreekwoordenkwartet
  € 9,95
  Rating:
  0%
 7. Van Dale Junior spreekwoordenboek
  € 33,50
  Rating:
  0%
 8. Engels Spreekwoordenspel
  € 9,95
  Rating:
  0%
 9. Het Spreekwoordenspel deel 2
  € 9,95
  Rating:
  0%
 10. Stenvert Taalblokken

  Vanaf € 11,25

  Rating:
  0%
 11. Van de os op de ezel springen
  € 17,90
  Rating:
  0%
 12. Werkgidsen

  Vanaf € 11,95

  Waardering:
  73%
 13. Blokboek Taal

  Vanaf € 11,95

  Waardering:
  60%
 14. Ajodakt Taal & Spelling - Puzzelen met...

  Vanaf € 8,51

  Waardering:
  93%
 15. Varia Taal

  Vanaf € 29,50

  Rating:
  0%
 16. Het Spreekwoordenspel deel 1
  € 9,95
  Waardering:
  88%
Toon als rooster Lijst

17 artikelen

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Lesmateriaal voor spreekwoorden en gezegden

Waarom zou ik een paard in de bek kijken? Hoe bedoel je, ieder huisje heeft zijn kruisje? Klokken hebben toch allemaal dezelfde tijd? Waarom zou hij thuis anders tikken dan ergens anders? Voor een kind of een buitenstaander die de Nederlandse taal leert zal dit erg verwarrend zijn. In de Nederlandse cultuur maken we veel gebruik van spreekwoorden en gezegden. Korte uitspraken waarmee we makkelijker kunnen uitdrukken wat we bedoelen. Vaak zit er ook een levensles in die je iemand wilt bijbrengen.

Als je de Nederlandse spreekwoorden en gezegden niet kent kan een gesprek heel snel erg verwarrend worden. Het is namelijk niet altijd heel logisch wat de betekenis is van deze termen. Het is fijn om vanaf jonge leeftijd al bezig te zijn met het leren van de betekenissen van spreekwoorden en gezegden om verwarringen in de toekomst te voorkomen. Voor veel kinderen gebeurt dit zonder hun weten. Thuis worden spreekwoorden en gezegden gebruikt en ze nemen deze gewoon over. Voor sommige kinderen is dit echter niet het geval. Kinderen met autisme bijvoorbeeld. Zij nemen dit soort dingen vaak heel serieus en zullen het dus maar vreemd vinden. Voor deze kinderen moet er wat extra tijd besteed worden aan het aanleren van spreekwoorden en gezegden. Gelukkig hebben we voor jou wat fijne lesmaterialen voor het aanleren van spreekwoorden en gezegden op een rijtje gezet. Bijvoorbeeld het Spreekwoordenspel van Scala Leuker Leren of Ajodakt Puzzelen met Spreekwoorden en gezegden van Thiememeulenhoff.