Grammatica

In groep 5 beginnen leerlingen met het kennismaken met grammatica.  Bij de Nederlandse grammatica hoort:  hoofdzinnen van bijzinnen onderscheiden, zinnen ontleden,  zelfstandige naamwoorden herkennen en nog veel meer.  Grammatica begrijpen is ook belangrijk als je een andere taal gaat leren. Ga aan de slag met grammatica aan de hand van de onderstaande leermiddelen, waaronder uitgaven van Malmberg, Scala en Kinheim.

Toon als rooster Lijst

Artikel 1-24 van 47

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 1. De bovenkamer - Opzoekboek
  € 18,50
  Rating:
  0%
 2. De bovenkamer - handleiding
  € 48,00
  Rating:
  0%
 3. Zien is Snappen
  € 61,00
  Rating:
  0%
 4. Set Strookjes De bovenkamer
  € 9,95
  Rating:
  0%
 5. Spiekmaatje taal - Lesmaatje
  € 9,99
  Rating:
  0%
 6. Z-info - Groep 5 t/m 8 - Zelfstandig werken

  Vanaf € 7,70

  Rating:
  0%
 7. Z-Taal - Groep 8 - Zelfstandig werken

  Vanaf € 6,20

  Rating:
  0%
 8. Z-Taal - Groep 6 - Zelfstandig werken

  Vanaf € 6,20

  Rating:
  0%
 9. Z-Taal - Groep 5 - Zelfstandig werken

  Vanaf € 6,20

  Rating:
  0%
 10. StruX Nederlands

  Vanaf € 10,75

  Rating:
  0%
 11. Zinsontleding
  € 14,95
  Rating:
  0%
 12. Grammatica van de Nederlandse zin
  € 31,90
  Rating:
  0%
 13. Basisboeken - Basisboek grammatica
  € 33,95
  Rating:
  0%
 14. Grammatica voor iedereen
  € 26,00
  Rating:
  0%
 15. Van Dale Oefenboek Grammatica Nederlands
  € 25,99
  Rating:
  0%
Toon als rooster Lijst

Artikel 1-24 van 47

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Lesmateriaal voor grammatica

Grammatica zijn de regels van onze taal.  Vooral de Nederlandse taal heeft veel regels en uitzonderingen. Voor de kinderen in groep 5 is het heel wat, de Nederlandse grammatica leren.  De taal die ze al ongeveer 5 jaar spreken blijkt na de taallessen toch een stuk ingewikkelder dan gedacht. Gelukkig voor hen zullen de taallessen in groep 5, op het gebied van grammatica, nog relatief simpel worden gehouden. De leerlingen leren voor het eerst wat werkwoorden zijn, en hoe je ze kunt herkennen. Dit is meer een opbouw naar de grammatica die de kinderen in groep 6 zullen krijgen en naar het werkwoordelijk gezegde wat ze in groep 7 en groep 8 gaan behandelen.

In groep 6 leren de kinderen weer een stukje meer over de Nederlandse grammatica regels. Ze gaan leren wat de persoonsvorm en het onderwerp van een zin zijn. Daarnaast gaan ze verder met waar ze in groep 5 begonnen zijn, werkwoorden. Ze gaan dit jaar niet alleen werkwoorden herkennen, ze gaan ze ook leren te vervoegen.

Groep 7 wordt vaak als het lastigste jaar van de basisschool gezien. Op het gebied van grammatica is dit zeker het geval.  De kinderen gaan leren taalkundig ontleden met alle onderdelen die daarbij horen: zelfstandig naamwoord, hulp/koppel/zelfstandig werkwoord, bijvoeglijk naamwoord, voorzetsels, voegwoorden, lidwoorden, telwoorden, bijwoorden, en aanwijzend/bezittelijk/persoonlijk voornaamwoord. Daarnaast gaan ze ook leren redekundig ontleden met alle onderdelen die dáárbij horen: persoonsvorm, onderwerp, lijdend voorwerp, werkwoordelijk/naamwoordelijk gezegde, meewerkend voorwerp en bijwoordelijke bepaling. Tenslotte leren de leerlingen het verschil tussen passieve zinnen en actieve zinnen. Het een druk jaar voor grammatica noemen is misschien wel een understatement!

Na alles over grammatica al geleerd te hebben in groep 7, is groep 8 een jaar van herhaling. Alle stof van de vorige jaren komt op een iets lastigere manier terug en er wordt voorbereid op de eindtoets voor taal.

Zoek je nog naar hulpmiddelen voor de taalessen over grammatica? Bij Educatheek hebben we alle handige lesmaterialen voor grammatica, geschikt voor groep 5 t/m 8, hierboven voor jou op een rijtje gezet.