Zin in onderwijs

Waardering:
80% of 100
€ 10,30
  • Uitgebreid assortiment
  • Van bekende onderwijsuitgevers
  • Passend bij elke leerbehoefte
  • Voor en door onderwijsprofessionals

Door de uitgesproken nadruk op de cijfermatige opbrengsten van onderwijs raken leraren en leerlingen van zichzelf vervreemd. De zin verdwijnt. De zin van het gezamenlijk werken aan ontwikkeling en leren en daar zin in hebben. Wanneer het voorschrift (evidence based) gezag krijgt en de uitkomst op elk moment wordt gemeten wordt onderwijs niet anders dan een voorgeprogrammeerd productieproces. Niemand gelooft daarin. 

In deze oratie (54 bladzijden) gaat Luc Stevens op zoek naar goed onderwijs, naar authentieke en betrokken leraren en naar leerlingen die er zin in hebben en doen wat ze kunnen. Wat is hiervoor nodig? Niet meer voorzieningen dan we al hebben, maar meer aandacht voor de leraar als zijn eigen instrument, voor de stem van de leerling als kritische en goed geïnformeerde actor, voor leraren die elkaar ondersteunen en voor legitimering van eigen werk. Dit vereist in de klas en in de lerarenkamer een nieuwe openheid.  

Themanummers NIVOZ

Zin in onderwijs is het laatste themanummer in een reeks van vijf die stichting NIVOZ tussen 2006 en 2010 liet verschijnen, maar een tijdloze waarde hebben.

Nr. 1: Leraar wie ben je?
Nr. 2: Kennis maken met scholen
Nr. 3: Behoud van talent
Nr. 4: De gemotiveerde leerling
Nr. 5: Zin in onderwijs

Dit themanummer bevat de letterlijke tekst van de oratie die Luc Stevens in mei 2010 uitsprak. Hiermee aanvaardde hij destijds een leerstoel bij het Ruud de Moor Centrum van de Open Universiteit, destijds LOOK geheten, als hoogleraar 'Professionaliseren van werkplekleren van docenten'.

Over stichting NIVOZ 

Het themanummer Zin in Onderwijs is een uitgave van Garant en van stichting NIVOZ, het Nederlands Instituut voor Onderwijs en Opvoedingszaken. NIVOZ sterkt leraren en schoolleiders bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht. Het opereert langs vier pijlers:

  • NIVOZ-podium: onderwijsavonden, masterclasses, symposia en lezingen
  • NIVOZ-platform hetkind: inspiratie en legitimatie via artikelen/blogs en publicaties
  • NIVOZ-opleidingen: pedagogische tact/leiderschap/verdieping en coalitie
  • NIVOZ-denktank: expertisecentrum, onderzoek en leerstoel
Meer informatie
SKU 1310-153585
Schrijf uw eigen review
Je plaatst een review over:Zin in onderwijs
Jouw waardering