Kennis maken met scholen

€ 15,00
  • Uitgebreid assortiment
  • Van bekende onderwijsuitgevers
  • Passend bij elke leerbehoefte
  • Voor en door onderwijsprofessionals

‘Jullie dwongen me om na te denken over wat we allemaal doen. (…) Het is heel belangrijk dat je een goede sparringpartner hebt, die de juiste vragen weet te stellen. Iemand die door het stellen van vragen je dwingt om verder te denken en precies te benoemen waar het om gaat’ (Jef Meijer, schoolleider Vondel College)  

In Nederland, maar ook daar buiten, ontstaat op veel plaatsen en in een hoog tempo een nieuwe onderwijspraktijk. Deze ontwikkeling komt van onderop en krijgt zowel steun als kritiek. Scholen worden meer en meer uitgedaagd om te laten zien waar zij voor staan en welke opbrengsten zij realiseren. Dat geldt zeker als zij zeggen een andere praktijk na te streven. 

Voor een duurzame ontwikkeling van de beoogde praktijk en het verantwoorden ervan hebben scholen inzicht in zichzelf, hun drijfveren en hun praktijk nodig. Dergelijke kennis is niet zomaar beschikbaar. Scholen dienen die zelf te produceren. In dit boek maken we kennis (in de dubbele betekenis van het woord) met enkele basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs die een nieuwe onderwijspraktijk ontwikkelen en zich daarvoor verantwoorden. Zij maken, ondersteund door onderzoekers van het NIVOZ, zelf de benodigde kennis. Kennis maken met scholen bevat een verslag van hun ervaringen. 

Themanummers NIVOZ

Kennis maken met scholen is het tweede themanummer in een reeks van vijf die stichting NIVOZ tussen 2006 en 2010 liet verschijnen, maar een tijdloze waarde heeft.

Nr. 1: Leraar wie ben je?
Nr. 2: Kennis maken met scholen
Nr. 3: Behoud van talent
Nr. 4: De gemotiveerde leerling
Nr. 5: Zin in onderwijs

Voor wie?

Dit boek is bedoeld voor schoolleiders die leiding willen geven aan het proces van kennisproductie in hun eigen school. Het geeft voorbeelden, bespiegelingen en suggesties waarmee zij hun leraren kunnen ondersteunen en inspireren bij het expliciteren van de opvattingen, motieven en intenties achter hun handelen. Het bevat ideeën om de dialoog tussen leraren hierover, het expliciteren van het eigen schoolconcept en het uitvoeren van een systematische zelfonderzoek vorm te geven. Kennis maken met scholen wil schoolleiders een handreiking bieden voor duurzame schoolontwikkeling en betekenisvolle verantwoording van de onderwijspraktijk. Daarmee wordt het mogelijk antwoord te geven op de kernvragen: school, waar sta je voor? En: doe je ook wat je belooft? 

Over stichting NIVOZ 

Het themanummer Kennis maken met scholen is een uitgave van Garant en van stichting NIVOZ, het Nederlands Instituut voor Onderwijs en Opvoedingszaken. NIVOZ sterkt leraren en schoolleiders bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht. Het opereert langs vier pijlers:

  • NIVOZ-podium: onderwijsavonden, masterclasses, symposia en lezingen
  • NIVOZ-platform hetkind: inspiratie en legitimatie via artikelen/blogs en publicaties
  • NIVOZ-opleidingen: pedagogische tact/leiderschap/verdieping en coalitie
  • NIVOZ-denktank: expertisecentrum, onderzoek en leerstoel

Volg NIVOZ via de wekelijkse nieuwsbrief, via Facebook,Twitter en/of LinkediN.

Meer informatie
SKU 1310-258703
Schrijf uw eigen review
Je plaatst een review over:Kennis maken met scholen
Jouw waardering