Wij de leraar

Waardering:
100% of 100
Op voorraad
  • Uitgebreid assortiment
  • Van bekende onderwijsuitgevers
  • Passend bij elke leerbehoefte
  • Voor en door onderwijsprofessionals
Beschrijving Aantal Prijs

Wij de leraar (1 ex.)

1310-361993

€ 18,00
  • Koop 10 voor € 17,10 en bespaar 5%
  • Koop 30 voor € 16,20 en bespaar 10%
  • Koop 100 voor € 15,00 en bespaar 17%

1 x Ik de leraar + 1 x Wij de leraar

1310-362317

€ 30,00

1x Wij de leraar + 1x Pedagogisch Contact

1310-361997

€ 30,00

1 x Wij de leraar + 1 x Ik de leraar + 1 x Pedagogisch Contact

1310-362318

€ 45,00

'Wij, de leraar' is het broertje van 'Ik, de leraar', een boek over onderwijs en opvoeding, met het leven als uitgangspunt en de ander als perspectief.

Waar Ik, de leraar het primaire proces beschrijft waarmee uitsluiten van kinderen wordt tegengegaan, brengt Wij, de leraar de verantwoordelijke opvoeders samen. Zo kunnen kinderen hun opvoeders verbonden zien worden. Van Herpen spreekt over 'pedagogische oplaadpunten' die in een 'pedagogisch netwerk' samen optrekken. Leraren spannen zich in om goede relaties met kinderen te krijgen. Maar waar dat lastig is of onmogelijk lijkt, verschijnt – in dit boek – een perspectief van een relatie met degenen die zo'n verbinding met dat ene kind al hebben.

Ik, de leraar was een manifest, ter emancipatie van de leraar en de kinderen. Bedoeld om relationele verbondenheid te creëren, waardoor leraren hun moraliteit overdragen in de volgende generatie. Bedoeld om de werkelijkheid te beïnvloeden, waardoor kinderen elkaars perspectief in kunnen nemen, om anderen en jezelf te leren verstaan. Bedoeld om een mooiere wereld te maken, met elkaar. Niemand buitengesloten!

Wij, de leraar neemt opnieuw het leven als uitgangspunt en de ander als perspectief. In dit boek is de existentiële betekenis van de relatie – het bestaan van ik met de ander – de aanleiding om de huidige, belastende fenomenen in het onderwijs nog eens kritisch onder de loep te nemen. Bedoeld om taal te geven, onder meer aan zich emanciperende leraren, waardoor zij hun pedagogische opdracht scherper kunnen formuleren.

Indeling

Wij, de leraar is verdeeld in drie hoofdstukken, met een inzicht, een overzicht en een uitzicht:

Inzicht: Een existentiële heroriëntatie op de leraar en zijn leerlingen, bedoeld om te verkennen waar het ons in de interactie met de volgende generatie ten diepste om gaat. Wie zijn wij in relatie tot de ander.

Overzicht: Een aanklacht tegen de standaardisering en de infantilisering van het onderwijs. Ze hebben geleid tot fenomenen als economisering, medicalisering en doorgeslagen individualisering, met de zorg om radicalisering als meest recente uitvloeisel. Deze ontwikkelingen belemmeren goede pedagogische relaties. Om taal te geven en weerwoord te bieden aan de druk die ontstaan is in het onderwijs, zijn de belastende ontwikkelingen kritisch beschreven.

Uitzicht: Het perspectief dat dit boek biedt, is die van het pedagogische netwerk. Het zijn de persoonlijke verbonden relaties waar een mens van en voor leeft. Dat is niet in elke context vanzelfsprekend. Maar een verbond tussen liefdevolle opvoeders, biedt nieuwe uitzichten in ogenschijnlijk onmogelijke situaties.

Over de auteur

Marcel van Herpen begeleidde veel pedagogische projecten en schoolontwikkelingstrajecten in binnen- en buitenland. Alleen al in Nederland deelde hij tijdens congressen en conferenties zijn visie op leren en ontwikkelen met meer dan 180.000 leraren. In 2013 verscheen van zijn hand Ik, de leraar, een boek om de emancipatie van de leraar en de kinderen te bevorderen. Zijn werk is gebaseerd op het ecologische en humane uitgangspunt dat geen mens mag worden buitengesloten.

Recensies

(Geschreven door: Peter Heerschop, programmamaker, tv-presentator, cabaretier)
"Ik schreef in Ik, de leraar: Elke leerling wordt enorm blij als hij het gevoel krijgt dat hij er toe doet. Iedereen die lesgeeft trouwens ook. Dan is het dus het best als die twee elkaar kunnen versterken. Leraar en leerling samen.
Maar een 'goede leraar' zie je natuurlijk niet alleen op school. Je komt ze ook tegen buiten school, alleen heten ze dan anders. Het zijn mensen die jou verder kunnen helpen. Mensen die jouw mogelijkheden herkennen en je verder kunnen brengen dan je zelf had vermoed. Het gaat dan altijd om mensen die jou op een bepaalde manier kunnen raken en kennis laten maken met iets dat je nog niet wist, nog niet kon, nog niet durfde of nog niet begreep. Daar gaat Wij, de leraar over!"

(Geschreven door: Ruud van Nistelrooy, ex-voetbalinternational)
´Ik schreef in Ik, de leraar: Mijn beste trainers waren 'goede leraren', omdat ze me vertrouwen gaven. Ze daagden me uit, moedigden me aan en waren beschikbaar. Altijd! Dat is cruciaal. Dit boek Wij, de leraar zet een volgende stap. Niet alleen de individuele relatie, maar vooral het netwerk van mensen om je heen, bepaalt hoe je er zelf voor staat. Ik heb me dat als voetballer, als spits in een elftal, altijd gerealiseerd. Ik wist dat ik al mijn spelers moest kennen en zij mij. Ik moest precies weten wat zíj nodig hadden, en zij moesten weten wanneer ík op mijn best was.

Meer informatie
SKU wijdeleraarhoofartikel
Schrijf uw eigen review
Je plaatst een review over:Wij de leraar
Jouw waardering