Sociale vaardigheden

Vaardigheden die betrekking hebben op de omgang met anderen zijn sociale vaardigheden. Zonder deze sociale vaardigheden is het niet moeilijker om goede relaties aan te gaan en te onderhouden en samenwerkingen met anderen aan te gaan. Het is erg belangrijk dat er op de basisschool aandacht wordt besteed aan sociale vaardigheden. Bij Educatheek vind je de beste hulpmiddelen voor het ontwikkelen en verbeteren van de sociale vaardigheden van kinderen.

Toon als rooster Lijst

Artikel 1-24 van 34

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 1. Feedback om leren zichtbaar te maken
  € 55,00
  Rating:
  0%
 2. De Babbelaars
  € 65,00
  Waardering:
  100%
 3. Het Coole Kikker Kwartetspel

  Vanaf € 16,00

  Rating:
  0%
 4. Coole Kikker posterset (2 posters)
  € 18,95
  Waardering:
  60%
 5. Mindsets op school
  € 44,00
  Rating:
  0%
 6. Sociaal? Vaardig!
  € 20,00
  Rating:
  0%
 7. Talent binnenstebuiten
  € 22,99
  Rating:
  0%
 8. Poster Zelfregulerend leren
  € 9,95
  Waardering:
  60%
 9. Dokter Corrie lespakket (25 leerlingen)
  € 65,00
  Rating:
  0%
 10. Het Babbelspel - producten

  Vanaf € 17,00

  Waardering:
  100%
 11. Babbelspel Junior - producten

  Vanaf € 16,50

  Rating:
  0%
 12. EQ Babbelspel
  € 65,00
  Waardering:
  85%
 13. Individuele sovatraining voor kind en therapeut

  Vanaf € 17,95

  Rating:
  0%
 14. Groepsplan gedrag
  € 29,90
  Rating:
  0%
 15. Breingeheimen - Sociale vaardigheden

  Vanaf € 15,90

  Rating:
  0%
 16. MindfulKids, HeartfulKids
  € 20,99
  Rating:
  0%
Toon als rooster Lijst

Artikel 1-24 van 34

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Sociale vaardigheden

Onderdelen van sociale vaardigheden zijn: inzicht hebben in anderen, goed kunnen luisteren, aandacht hebben voor de gevoelens van anderen en conflicten kunnen oplossen. Het is erg belangrijk dat kinderen sterk zijn in hun sociale vaardigheden. Het is namelijk zo dat leeftijdsgenoten kinderen met sterke sociale vaardigheden aardiger vinden dan kinderen die minder sterk zijn in hun sociale vaardigheden. Ook is gebleken dat kinderen die minder sterk zijn in hun sociale vaardigheden vaker en sneller problemen hebben in de sociale omgang. Kinderen met minder goede sociale vaardigheden worden sneller gepest, afgewezen, hebben meer last van eenzaamheid, kunnen minder goed voor zichzelf opkomen en deze kinderen zijn snel en vaak boos (Rijksoverheid, sd).

Omgaan met emoties

De basisschoolkinderen in de leeftijdscategorie 6 tot en met 12 jaar moeten een aantal belangrijke sociale vaardigheden beheersen. Het is belangrijk dat kinderen kunnen omgaan met emoties. Het omgaan met emoties houdt in dat de kinderen emoties herkennen, relativeren en zich kunnen herpakken na een tegenslag. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen hun eigen gedrag kunnen controleren. Dit houdt in dat kinderen zelfbeheersing hebben en eerst nadenken voordat ze overgaan tot handelen. Ook is het belangrijk dat kinderen oog hebben voor andere kinderen, dit uit zich in rekening houden met andere kinderen en het herkennen van verbale en non-verbale signalen van kinderen. Het is ook belangrijk dat kinderen zich leren in te leven in andere kinderen. Hierbij is het empathisch vermogen en het kunnen inzien van andermans behoefte belangrijk. Een andere sociale vaardigheid waar kinderen over moeten beschikken is overleggen. Bij overleggen is het belangrijk dat kinderen kunnen samenwerken, luisteren, helpen en dat de kinderen openstaan voor andere meningen. Het kunnen oplossen van problemen is ook een erg belangrijke sociale vaardigheid, hierbij draait het oplossen van eventuele conflicten en het voorkomen dat een conflict escaleert. Als laatste is het erg belangrijk voor de sociale vaardigheid van kinderen, dat regels worden gerespecteerd. Hierbij draait het erom dat kinderen zich houden aan afspraken en beloften nakomen (Apetrotse kinderen, 2015).

Leren behoeftes uiten

Er zijn meerdere mogelijkheden om de sociale vaardigheden van kinderen te vergroten. De sociale vaardigheden van kinderen kunnen vergroot worden door naar het kind te luisteren in plaats van direct advies te geven. Door naar kinderen te luisteren en vragen te stellen, krijgt het kind zijn eigen gevoelens duidelijk en leert hij/zij zelf problemen op te lossen. Als volwassen altijd zeggen wat het kind moet doen, kan er onzekerheid bij het kind ontstaan. Ook is het belangrijk dat volwassenen luisteren naar de mening van het kind en zich in het kind proberen te verplaatsen. Probeer als een kind ruzie heeft geen kant te kiezen, blijf neutraal. De sociale vaardigheden van kinderen worden sterker als ze leren hun behoeftes te uiten, zonder anderen kinderen aan te vallen. Het is dus belangrijk dat kinderen leren aan te geven wat zij zelf fijn vinden. Het is daarnaast erg belangrijk dat kinderen leren voor zichzelf op te komen. Het ene kind komt gemakkelijker voor zichzelf op dan het andere kind. Als een kind hier meer moeite mee heeft, kan het helpen om dit te oefenen met een rollenspel. In de leeftijdscategorie van 4 tot en met 12 jaar willen kinderen vaak hun eigen zin hebben en kunnen ze soms bazig zijn. Het is belangrijk dat de kinderen leren te overleggen, zo worden hun sociale vaardigheden sterker. De meeste kinderen komen nadat ze hun emoties verwerkt hebben zelf met een oplossing om het probleem te verhelpen. Als een kind niet met een oplossing komt, kan de volwassenen hierbij helpen. Om de sociale vaardigheden van kinderen te vergroten is het erg belangrijk dat kinderen contact hebben en spelen met andere kinderen. Het is ook belangrijk dat dit ook buiten school gebeurd, door iets af te spreken met klasgenoot (Meddens R. , 8 tips om de sociale vaardigheden van je kind te vergroten, sd).