Brugklas

Veel kinderen vinden de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs een grote en spannende stap. Deze spanning wordt mede veroorzaakt door schooladviezen, eindtoetsen en het kiezen van een nieuwe school. Deze spanning kan nog sterker worden doordat sommige ouders de overstap eigenlijk ook erg spannend vinden. Samen kunnen ouders, kinderen en de betrokken scholen ervoor zorgen dat deze spanning minder wordt en de overgang naar het voortgezet onderwijs gemakkelijker gemaakt wordt. Op Educatheek vind je de leukste hulpmiddelen voor de overstap naar de brugklas.

Toon als rooster Lijst

9 artikelen

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 1. Leesserie Estafette - Brugkidz
  € 13,50
  Rating:
  0%
 2. Survivalgids brugklas en puberteit
  € 15,50
  Rating:
  0%
 3. Brugklassers!
  € 15,00
  Rating:
  0%
 4. Te slim voor de brugklas
  € 25,66
  Rating:
  0%
 5. Schoolmania
  € 19,99
  Rating:
  0%
 6. Huiswerkplanner met stappenplan
  € 18,95
  Rating:
  0%
 7. Plannen met Pubers
  € 29,95
  Waardering:
  100%
 8. Het Brugklasspel 2e editie
  € 22,95
  Waardering:
  80%
Toon als rooster Lijst

9 artikelen

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Naar de brugklas

Ieder jaar maken ongeveer 190.000 leerlingen de overstap van de basisschool naar de middelbare school. Uit onderzoek van de onderwijsinspectie is gebleken dat de aansluiting van de basisschool naar de middelbare school minder goed loopt dan eerst. Zo is er gebleken dat een op de zeven leerlingen na twee jaar tijd op een lager schoolniveau zit dan hij/zij is begonnen. Het is daarom extra belangrijk dat de kinderen goed begeleid worden in hun overstap van groep 8 naar de brugklas (Croes, 2017).

Grote overgangen

Er zijn grote verschillen tussen de basisschool en middelbare school. Op de basisschool zijn de leerlingen gewend om een vaste meester of juf te hebben. Daarentegen hebben leerlingen op de middelbare school opeens misschien wel 15 verschillende docenten. Daarnaast zijn de groep 8 leerlingen gewend om hun eigen vaste klas te hebben. Op de middelbare school zal er per les een ander klaslokaal beschikbaar zijn. De grote en zware rugzak vol met boeken is ook nieuw voor de groep 8 leerlingen, deze tas moet nu elke dag van huis mee naar school en weer terug. Elke dag huiswerken maken zal ook voor de meeste groep 8 leerlingen nieuw zijn. Uit onderzoek blijkt dat Leerlingen (63%), ouders (56%) en leerkrachten (84%) aangeven dat brugklasleerlingen gemiddeld negen weken nodig hebben om te wennen aan huiswerk. Toch geeft 37% van de leerlingen aan langer dan negen weken nodig te hebben. Vaak zijn de middelbare school gebouwen veel groter dan de gebouwen van de basisscholen, dit kan dus ook even zoeken zijn in het begin (Vechstede college, sd) (Croes, 2017).

Basisvaardigheden

Veel ouders vragen zich af wat hun kinderen nou precies moeten kunnen als ze naar de brugklas gaan. Voormalig decaan en auteur, Julie Lythcott-Haims, heeft negen basisvaardigheden vastgesteld die groep 8 leerlingen onder de knie moeten hebben als ze naar de brugklas gaan. De eerste vaardigheid is dat de leerling zelf een makkelijke maaltijd kan bereiden. De tweede vaardigheid is dat de leerling zelf op tijd wakker kan worden. De derde vaardigheid is dat de leerling zelf kan wassen, voor het geval dat het nodig is. De vierde vaardigheid is dat de leerling voor zichzelf kan opkomen en ook zijn/haar eigen verantwoordelijkheid neemt. Op de middelbare school is het ook erg handig als de leerling instaat is om zijn/haar eigen tas in te pakken. De zesde vaardigheid is dat de leerling zelf kan bestellen in een restaurant, hierbij gaat het om netjes communiceren met het personeel en zelf keuzes kunnen maken. Leerlingen moeten instaat zijn om met mensen te kunnen praten die ze niet kennen. De leerling moet instaat zijn zelf boodschappen te kunnen doen. De negende vaardigheid is dat de leerling zelfstandig gebruik kan maken van het openbaar vervoer (JM ouders, 2018).

Voorbereiden op de overstap

Er zijn meerdere tips voor po-leraren om hun groep 8 leerlingen voor te bereiden op de brugklas. Het is erg belangrijk dat po-leraren de ouders goed adviseren over het schoolniveau en de schoolcultuur van de gekozen middelbare school. Voor de groep 8 leerlingen kan het ook erg fijn zijn als er ex-achtstegroepers naar de basisschool komen om hun ervaring te delen. Daarnaast is het verstandig als po-leraren de groep 8 leerlingen al leren om met een agenda en huiswerkplanner te werken, zo zijn de leerlingen dit al een beetje gewend voor de brugklas. Door dit te doen wordt de zelfstandigheid van de groep 8 leerlingen verbeterd en dit is iets wat noodzakelijk is voor de brugklas. Daarnaast moeten po-leraren de groep 8 leerlingen ook helpen om tijdens opendagen kritisch naar de middelbare scholen te kijken. Bovendien is het belangrijk dat de po-leraren zelf ook bekend zijn met de middelbare scholen in de buurt, zodat er beter advies kan worden gegeven (Onderwijs van morgen, 2017).