SOEMO Map

Niet op voorraad
 • Uitgebreid assortiment
 • Van bekende onderwijsuitgevers
 • Passend bij elke leerbehoefte
 • Voor en door onderwijsprofessionals

Er zijn geen opties voor dit product beschikbaar

SOEMO-kaarten zijn succesvol, flexibel en sociaal.

SOEMO is opgebouwd uit de woorden 'sociaal' & 'emotioneel'. Het resultaat voor kinderen van de SOEMO werkwijze is zelfbewustzijn en sociale weerbaarheid.

Drs. Wiebren de Jong, auteur van de SOEMO-kaarten, heeft op een groot aantal bijeenkomsten uitleg en informatie over de serie verstrekt. Bovendien is het pakket daardoor bekend geraakt bij onderwijsbegeleidingsdiensten en andere instanties, die op hun beurt de scholen weer informeerden. Ook de scholen die meewerk(t)en aan het ontwikkelen van de kaarten lieten zich niet onbetuigd en zo ging deze kaarten vooruit! En wat is dan de grote kracht: de praktische hanteerbaarheid!

Iedere leerkracht vindt het belangrijk dat kinderen bijvoorbeeld weten wat schamen is, dat kinderen weten wat er met je gebeurt als iemand zich schaamt en dat iedereen zich wel eens schaamt. Bovendien mogen kinderen leren wat je aan schamen kunt doen. Immers een dergelijke ondersteuning kan kinderen helpen bij hun sociale weerbaarheid en emotionele ontwikkeling.

SOEMO-kaarten biedt meer dan voldoende materiaal om een complete leerlijn voor de school te vullen.

Anderzijds vinden leerkrachten het belangrijk dat leerlingen zich 'weten te gedragen': welk gedrag past bij welke situatie? Welk gedrag kan door anderen als hinderlijk en kwetsend worden ervaren? Ook op die ondersteuning mogen kinderen rekenen.

Maar... die ondersteuning schud je niet zomaar uit je mouw: je hebt als leerkracht goed lesmateriaal nodig. SOEMO-kaarten biedt meer dan voldoende materiaal om een complete leerlijn voor de school te vullen. Verdeeld over vier mappen van meer dan 150 bladzijden per map zitten, in een losbladig systeem, in totaal 200 duidelijk geïllustreerde kaarten: 25 kaarten per leerjaar.

Elke kaart behandelt een sociaal-emotioneel woord: alleen, heimwee, zenuwachtig, stoer. Of probeert leerlingen vaardigheden aan te leren, bijvoorbeeld `Je spullen terug vragen` of `Belangstelling tonen voor een ander`. Ook brengen de kaarten vergissingen van kinderen aan de orde, bijvoorbeeld `Als een vriendje bij mij thuis speelt, ben ik de baas`, of `Als iemand mij een klap geeft, mag ik terug slaan`.

Op de vervolgbladen vindt u steeds verhalen, gedichten, versjes, vragen, ideeë om de woorden, vaardigheden en vergissingen te introduceren en verder te bespreken. Direct klaar voor gebruik!

Zodra de kinderen gegrepen zijn door het onderwerp, kan in de rest van de week verder gepraat kunnen worden. Daarvoor worden suggesties gegeven. Een onderwerp is vooral 'hot', als er een relatie ligt naar wat net is gebeurd. Doordat de methode losbladig is, is het steeds mogelijk onderwerpen aan de orde te stellen die kinderen en leerkrachten wat doen. Bovendien is de methode daardoor flexibel in te zetten in de (combinatie)groepen. Op een registratiekaart kun je bijhouden wat al aan de orde is geweest.

SOEMO is succesvol omdat het preventief de sociaal-emotionele ontwikkeling ondersteunt en een belangrijke bijdrage levert aan een positief en veilig leerklimaat.

De voordelen van SOEMO zijn: 

 • het kost weinig tijd per week (15 minuten)
 • het kan per week uitgebreid worden als het de leerlingen `pakt`
 • aansluiting bij wat 'hot' is voor kinderen
 • een doorgaande lijn van groep 1 t/m 8
 • kost nauwelijks voorbereiding (5 minuten)
 • het biedt rustige werkvormen
 • heeft werkbladen met meerkeuze-opdrachten
 • het biedt prachtig geïllustreerde (zwart/wit) kopieerkaarten
 • geen dure cursus voor teamleden vereist
 • goedkoper dan concurrerende pakketten
 • het is ontwikkeld en gemaakt door collegas uit het onderwijs
Meer informatie
SKU x-edf5070
Auteur Eduforce
Schrijf uw eigen review
Je plaatst een review over:SOEMO Map
Jouw waardering