5 minuten

Waardering:
93% of 100
Op voorraad
 • Uitgebreid assortiment
 • Van bekende onderwijsuitgevers
 • Passend bij elke leerbehoefte
 • Voor en door onderwijsprofessionals
Beschrijving Aantal Prijs

5 minuten bewegen

1310-341421

€ 19,95

5 minuten bewegen + 5 minuten tussendoor

1310-287241

€ 24,95

5 minuten coöperatief

1310-311111

€ 19,95

5 minuten creatief denken

1310-361246

€ 19,95

5 minuten Engels

1310-361248

€ 19,95

5 minuten focus

1310-287242

€ 19,95

5 minuten leidinggeven

1310-361247

€ 19,95

5 minuten muziek

1310-373282

€ 19,95

5 minuten rekenen

1310-361245

€ 19,95

5 minuten taal

1310-322195

€ 19,95

5 minuten tekenen

1310-409167

€ 19,95

5 minuten tussendoor

1310-341422

€ 19,95

5 minuten didactisch coachen

1310-20000059

€ 19,95

5 minuten drama

1310-20000053

€ 19,95

5 minuten formatief

1310-20000055

€ 19,95

5 minuten geluk

1310-20000058

€ 19,95

5 minuten doelgericht ontspannen, bewegen, creatief denken, leidinggeven, engels, taal, samenwerken en focussen!

Tijd over, en dan?
Iedereen kent het wel, 5 minuten tijd over en dan? Een pittige activiteit gedaan en dan? Even ontspannen of juist gericht een nieuwe activiteit introduceren? De 5 minuten van OMJS bieden tal van korte activiteiten in spelvorm met een specifiek thema. Even bewegen of juist niet? Selecteer een activiteit die op dat moment past.

De 5 minuten-reeks bestaat uit allerlei activiteiten die voor een deel op de OMJS 5 minutenspelletjes-website terug te vinden zijn.

Doel
Leraren en activiteitbegeleiders inspiratie beiden, ter bevordering van het slaan van een brug tussen perioden van inspanning en ontspanning. Daarnaast het beleven van plezier en het samen uitvoeren van een activiteit

Voor wie?
Voor iedereen vanaf 4 jaar.


6 voordelen van de activiteiten van ‘5 minuten’:

 • Ze geven ons brein de tijd om informatie te verwerken.
 • Ze verlichten het gevoel om overvallen te worden door informatie (indien een leerling moeilijk kan volgen, is het doorgaan met instructie soms juist een reden voor het ontstaan van problemen).
 • Ze zorgen ervoor dat je brein makkelijker kan focussen wanneer je je leeractiviteiten hervat.
 • Ze zorgen voor een afname van stresshormonen en een toename van positieve stemmingshormonen.
 • Ze zorgen voor meer rust in de groep (vooral bij de jongens).
 • Ze werken betrokkenheid verhogend.


Kenmerken

 • ieder doosje bevat 40 opdrachtkaarten (A6-formaat, kleur)
 • ieder doosje bevat een algemene handleiding en een handleiding

Onderwerpen

5 minuten tussendoor

Korte activiteiten in spelvorm met een specifiek thema.

5 minuten bewegen

Korte beweegactiviteiten om de energie en de concentratie te verhogen en het leervermogen van de kinderen te optimaliseren.

5 minuten focus

5 minuten focus richt zich specifiek op het verbeteren van het concentratievermogen van kinderen. De spelletjes helpen kinderen om zich bewust te worden van de manier waarop ze hun aandacht inzetten. Dat kan aandacht voor informatie zijn, maar ook aandacht voor gevoelens, gedachten, herinneringen, temperatuur, geluiden en zelfs voor denkbeeldige plaatsen en ‘schatten’.

5 minuten coöperatief

CooªÛperatief leren betekent dat leerlingen actief en betrokken samenwerken. Wie werkt met CooªÛperatieve LeerstrategieeªÛn, geeft zijn onderwijs zodanig vorm dat elke leerling meedoet en dat iedereen tot zijn recht komt. Om dat te bereiken zijn er didactische structuren: gestructureerde samenwerkingsvormen waarbij leerlingen specifieke stappen volgen, gericht op interactie met elkaar en/of de lesstof. Een aantal eenvoudig uit te voeren didactische structuren vindt u op deze kaarten.

5 minuten taal

5 minuten taal biedt korte activiteiten om verschillende taalvaardigheden te herhalen en in te oefenen. Het verbinden van bewegen, nadenken en samenwerken tijdens de activiteiten zorgt ervoor dat kinderen spelenderwijs taal leren. Het interactief leren biedt een hoge betrokkenheid van kinderen en is een stimulans voor de taalontwikkeling.

5 minuten rekenen

5 minuten rekenen biedt korte activiteiten om verschillende rekenvaardigheden te herhalen en in te oefenen. Het verbinden van bewegen, nadenken en samenwerken tijdens de activiteiten zorgt ervoor dat kinderen spelenderwijs rekenen leren. Het interactief leren biedt een hoge betrokkenheid van kinderen en is een stimulans voor de rekenontwikkeling.

5 minuten creatief denken

5 minuten creatief denken stelt leerlingen in staat om flexibel en vindingrijk te zijn bij het bedenken, kiezen en uitproberen van mogelijkheden om problemen op te lossen of iets nieuws te creëren. Het biedt de mogelijkheid om op geheel eigen en unieke wijze aan het werk te zijn, dat motiveert en verhoogt de betrokkenheid.

5 minuten Engels

5 minuten Engels zet leerlingen vanaf jonge leeftijd aan om een vreemde taal te gebruiken en te leren beheersen. Bij jonge en beginnende leerlingen is er veel aandacht voor luisteren, kijken, (na)spreken van herkenbare woorden of korte zinnen en ‘Total Physical Response’ (TRP). Het gaat hier om leren door luisteren en meedoen. Pas bij oudere leerlingen wordt er ook aandacht besteed aan het lezen en schrijven van eenvoudige Engelse woorden en zinnen. Leerlingen oefenen om simpele woorden en één of meer zinnen binnen een thema te herkennen of te (her)produceren.

5 minuten leidinggeven

Deze 5-minuten uitgave richt zich op (onderwijs)professionals, die in 5-minuten een idee, werkvorm, handreiking of inzicht willen ontvangen, om daarmee leiding te kunnen geven aan zichzelf, het professionele gesprek en/of teammomenten. De activiteiten en modellen zijn een selectie van handige en bruikbare tools die wij als Onderwijs Maak Je Samen graag met anderen delen en zijn gericht op het begeleiden van leerprocessen van de professional.

De uitvoering van de activiteiten duurt over het algemeen langer dan 5-minuten en de kaarten kunnen zelfs vanuit de diverse categorieën aan elkaar gekoppeld worden. Welke kaart je kiest, wordt bepaald door het doel waarmee je zoekt. Maar ga gerust ook zonder doel door de stapel kaarten heen en laat je verrassen en inspireren door de werkvormen, opdrachten, vragen en modellen.


5 minuten muziek

Muziek maken verrijkt, samen muziek maken verbindt! De activiteiten van 5 minuten muziek laten leerlingen anders naar kunstzinnige vorming kijken. Door te bewegen op muziek, te zingen, te spelen, te luisteren en muziek vast te leggen ontstaat een nieuwe blik op muziek. De korte en eenvoudige activiteiten zorgen in een handomdraai voor meer muziek in de klas!
Deze 5 minuten kaartenset biedt leraren en activiteitenbegeleiders inspiratie bieden om leerlingen in contact te brengen met muziekonderwijs door middel van zingen, spelen, luisteren, bewegen en het vastleggen van muziek.
Verschillende activiteiten worden verduidelijkt door middel van video.


5 minuten tekenen

Activiteiten zoals bewegen, concentreren, spelen en samenwerken kunnen het leerproces op tal van vlakken positief beïnvloeden. Deze 5 minutenreeks beschrijft 5-minutenspelletjes om op een interactieve manier tekenactiviteiten aan te bieden. De handeling van het tekenen zelf maakt de activiteiten leuk om uit te voeren. Door te tekenen ontdekken leerlingen de wereld om hen heen: ze doen hun eigen belevenissen op, kunnen ervaringen uitdrukken en hun creativiteit ontwikkelen. De activiteiten zijn uitdagend en doelgericht en geven leerlingen de mogelijkheid gedachten om te zetten in beeldtaal. Een beeld zegt immers meer dan duizend woorden!

Meer informatie
SKU omjs-5min-h
Auteur Margreet Christians
Uitgever Uitgeverij OMJS i.s.m. Bazalt Educatieve Uitgaven BV
Schrijf uw eigen review
Je plaatst een review over:5 minuten
Jouw waardering