Scheiden

Echtscheidingen komen erg veel voor;, maar liefst één van de drie huwelijk gaat stuk. Er wordt geschat dat er paar jaar 70.000 kinderen het slachtoffer worden van een scheiding. Als ouders gaan scheiden, heeft dit vaak grote gevolgen voor de kinderen. Het leven van de kinderen zal veranderen. Het is daarom van groot belang dat kinderen in deze situatie ondersteund worden. Op Educatheek vind je een aanbod van boeken en andere (les-)materialen die jou als leraar en/of ouder daarbij ondersteunen.

Toon als rooster Lijst

16 artikelen

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 1. Twee nesten
  € 10,00
  Rating:
  0%
 2. Thuis in twee gezinnen
  € 10,99
  Rating:
  0%
 3. De lach hield zijn adem in
  € 15,95
  Rating:
  0%
 4. Mijn ouders gaan uit elkaar
  € 17,40
  Rating:
  0%
 5. Divers gezin(d)
  € 20,00
  Rating:
  0%
 6. Een steuntje in de rug
  € 23,00
  Waardering:
  100%
 7. Doris Dorpsuil
  € 19,95
  Rating:
  0%
 8. Ridder Tim verjaagt de spoken
  € 19,50
  Rating:
  0%
 9. Ouders uit elkaar
  € 9,95
  Rating:
  0%
 10. KANGURU-rouw
  € 24,95
  Rating:
  0%
 11. Onzichtbaar verdriet
  € 29,95
  Rating:
  0%
 12. Het Babbelspel - producten

  Vanaf € 17,00

  Waardering:
  100%
 13. 3 Huisjesspel

  Vanaf € 25,65

  Rating:
  0%
 14. Warboel
  € 20,95
  Rating:
  0%
Toon als rooster Lijst

16 artikelen

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Scheiden

Ouders kunnen gaan scheiden door verschillende redenen zoals: botsende karakters, ontrouw, verschillende verwachtingen of door financiële problemen. Als ouders gaan scheiden verandert er erg veel in het leven van een kind. In veel gevallen gaat een van de ouders verhuizen of gaan zelfs beide ouders verhuizen. Ook het uitgavenpatroon zal in de meeste gezinnen veranderen door de scheiding. In sommige gevallen krijgen de ouders ook een nieuwe partner. Soms wordt het nieuwe gezin nog verder uitgebreid met stiefbroers- en zussen (Nederlands jeugdinstituut, sd) (Het scheidingsbureau, sd).

Problemen voor kinderen

Onderzoek heeft bewezen dat kinderen met gescheiden ouders 2 keer zoveel problemen hebben als kinderen waarvan de ouders niet gescheiden zijn. Een scheiding kan problemen veroorzaken op korte en lange termijn. Problemen op korte termijn kunnen zijn: het hebben van een laag zelfbeeld, agressief gedrag tonen of problemen op school hebben. De problemen waar kinderen last van kunnen krijgen op school zijn: concentratieproblemen, slechtere schoolprestaties of er kunnen zelfs gedragsproblemen ontstaan in de klas. In de leeftijdscategorie van 11 tot en met 15 jaar zullen de problemen op school het grootst zijn. Daarnaast doen kinderen uit eenoudergezinnen vaak een schoolniveau lager dan dat de kinderen in werkelijkheid aankunnen. Problemen die zich op lange termijn kunnen voor doen zijn: gezondheidsproblemen, relatieproblemen, minder huwelijkskwaliteit en een meer risicovolle leefgewoonte dan zonder gescheiden ouders. Ondanks de kans op deze problemen, is uit onderzoek gebleken dat de meerderheid van de kinderen met deze problemen toch opgroeit als een goed functionerende volwassenen. De problemen zullen zich dus voornamelijk voordoen in de kinderjaren. De problemen zullen het grootst zijn als de kinderen te maken krijgen met een vechtscheiding. Er hoeven niet alleen maar negatieve gevolgen voor kinderen te zijn van een scheiding. Sommige kinderen leren ook van het scheidingsproces. De kinderen komen sterker uit de scheiding, dit is meestal het geval als de ouders zelf ook goed omgaan met de scheiding (Psychogoed, sd) (Kind en echtscheiding, sd).

Beschermende factoren

Elk kind reageert anders op de scheiding van zijn/haar ouders. Hoe een kind reageert op de scheiding is onder andere afhankelijk van factoren zoals: leeftijd, geslacht en karakter. Deze factoren kunnen niet beïnvloed worden, maar er zijn een aantal factoren uit onderzoek naar voren gekomen die wel beïnvloedbaar zijn. Deze factoren worden beschermende factoren genoemd en zullen de kans op negatieve effecten voor kinderen verkleinen. Ten eerste is het erg belangrijk dat de kinderen zo min mogelijk meekrijgen van de conflicten die de ouders onderling hebben. Ten tweede is het belangrijk dat de kinderen wonen met een goed functionerende ouder. Een goed functionerende ouder houdt in dat de ouder in staat is om emotionele gesprekken te voeren met het kind over de scheiding. Ten derde is de kinderalimentatie ook een belangrijke beschermende factor. Kinderalimentatie heeft de emotionele functie, dat het kind zich nog belangrijk gevonden voelt en de praktische functie vanuit materieel oogpunt. Ten vierde is Autoritatief ouderschap erg belangrijk in een scheiding, het is belangrijk dat kinderen weten waar ze aan toe zijn. Ten vijfde zijn de vaardigheden van het kind een beschermende factor. Ten zesde is de sociale omgeving van het kind erg belangrijk, het kind wil zich begrepen voelen door bijvoorbeeld de leerkrachten. De zevende beperkende factor kan zijn als een kind toegang heeft tot bepaalde hulpmiddelen, om zo beter om te kunnen gaan met de scheiding (Kind en echtscheiding, sd).