Kinderen in oorlogstijd

Op voorraad
 • Uitgebreid assortiment
 • Van bekende onderwijsuitgevers
 • Passend bij elke leerbehoefte
 • Voor en door onderwijsprofessionals
Beschrijving Aantal Prijs

Kinderen in oorlogstijd 1 (5 ex.)

1310-11702

€ 34,95

Kinderen in oorlogstijd 2 (5 ex.)

1310-11703

€ 34,95

Kinderen in oorlogstijd 3 (5 ex.)

1310-11704

€ 34,95

Kinderen in oorlogstijd 4 (5 ex.)

1310-11705

€ 34,95

Kinderen in oorlogstijd 5 (5 ex.)

1310-11706

€ 34,95

Kinderen in oorlogstijd 6 (5 ex.)

1310-11707

€ 34,95

Kinderen in oorlogstijd Handleiding 1

1310-11708

€ 11,95

Kinderen in oorlogstijd Handleiding 2

1310-11709

€ 11,95

Proefpakket Kinderen in oorlogstijd

1310-11710

€ 52,75

In de serie Kinderen in oorlogstijd leren leerlingen op een nieuwe en uitdagende manier over de Tweede Wereldoorlog. Doordat de verschillende projecten zijn gekoppeld aan twee spannende oorlogsboeken ('Oorlogswinter' van Jan Terlouw en 'Oorlog zonder vrienden' van Evert Hartman) zijn de leerlingen extra gemotiveerd om aan de slag te gaan.

Doelgroep

Dit verrijkingsmateriaal is uitermate geschikt voor hoogbegaafde kinderen uit groep 7 en 8. De leerstof is uitdagend, de leerstappen zijn groot en het creatieve denken wordt gestimuleerd. Er wordt gebruik gemaakt van alternatieve werkvormen en de kinderen kunnen gedurende langere tijd zelfstandig met de stof bezig zijn.

Opzet

Het materiaal bestaat uit twaalf projecten die in zes blokboeken zijn opgenomen. Elk project bestaat uit drie lessen met vooral open opdrachten. Daarnaast zijn er opdrachten die de kinderen helpen om te reflecteren op het werk en om het leren zelf te organiseren. Aan het eind van elk blokboek is een leeropdracht opgenomen, waarin de opgedane kennis wordt getest.

Deel 1: De aanleiding tot de Tweede Wereldoorlog & Oorlogswinter

Kinderen in oorlogstijd Deel 1 bevat twee inleidende projecten over de Tweede Wereldoorlog, waarbij de leerlingen gaan nadenken over vrijheid en honger in de wereld. Het ontstaan van de oorlog wordt behandeld, evenals de bezetting van Nederland en de barre Hongerwinter. De leerling zal onder andere gebruik maken van het internet om de verschillende vragen te beantwoorden. De kinderen maken verder een tijdsbalk en gaan een spel over Europa spelen.

Deel 2: Nationaal socialisme & Goed en slecht

In Kinderen in oorlogstijd Deel 2 wordt onder andere de NSDAP behandeld. Deze partij had gevaarlijke idee┘n over minderwaardige rassen. Tegenwoordig worden mensen nog steeds op grond van hun ras of idee┘n onderdrukt, dus daarom gaan de leerlingen hier in een opdracht foto's en artikeltjes over zoeken. Het project Goed en slecht laat de leerling zien dat mensen genuanceerder moeten denken dan zwart en wit. De kinderen maken in dit verband onder andere stripverhalen naar aanleiding van sprookjes.

Deel 3: Verzet & Oorlog zonder vrienden

De leerlingen gaan in Deel 3 van Kinderen in Oorlogstijd nadenken over het verzet in de Tweede Wereldoorlog, in onze tijd en thuis. Ze maken een persoonsbewijs na en denken na over de identificatieplicht. In het tweede project wordt een relatie gelegd met pesten op school. De leerlingen maken als opdracht onder andere een anti-pestkrant.

Deel 4: De NSB & Democratie

In Kinderen in oorlogstijd Deel 4 leert de leerling welke ideeën de NSB had, en wordt de Nationale Jeugdstorm behandeld. De kinderen worden uitgedaagd om zich te verdiepen in enkele politieke idee┘n in onze tijd. Ze maken een kruiswoordpuzzel met begrippen over democratie en onderzoeken verschillen tussen een dictatuur en een democratie.

Deel 5: Censuur & Eerlijk delen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er veel propaganda en censuur. In Deel 5 van Kinderen in Oorlogstijd gaan de leerlingen op zoek naar vormen van censuur en propaganda, denken ze na over vrijheid van meningsuiting en maken ze zelf een radioreportage. In het project ‘Eerlijk delen’ bedenken de kinderen een alternatief distributiesysteem en denken ze na over dilemma's en de honger in de Derde Wereld.

Deel 6: Wraak nemen & Vluchten

In Kinderen in Oorlogstijd Deel 6 leert de leerling dat het nemen van wraak meestal als resultaat heeft dat dit wordt opgevolgd door een reeks van nieuwe wraakacties. Hierbij kan worden gedacht aan de wraakgevoelens na de Tweede Wereldoorlog, maar ook tussen vriendjes! De leerling gaat nadenken over hoe dit kan stoppen. In het project Vluchten gaat het om de vraag waarom mensen vluchten en waarheen de kinderen wel eens zouden willen vluchten.

Handleiding

Er zijn 2 soorten handleidingen beschikbaar:

 • Lerarenhandleiding 1; voor Kinderen in oorlogstijd Deel 1, 2 + 3
 • Leraren handleiding 2; voor Kinderen in oorlogstijd Deel 4, 5 + 6

Proefpakket Kinderen in oorlogstijd

Dit pakket bevat 6 werkboeken:

 • Deel 1: De aanleiding tot de Tweede Wereldoorlog & Oorlogswinter
 • Deel 2: Nationaal socialisme & Goed en slecht
 • Deel 3: Verzet & Oorlog zonder vrienden
 • Deel 4: De NSB & Democratie
 • Deel 5: Censuur & Eerlijk delen
 • Deel 6: Wraak nemen & Vluchten
Meer informatie
SKU 9789060522325-h
Schrijf uw eigen review
Je plaatst een review over:Kinderen in oorlogstijd
Jouw waardering