ABCDE-TWEE Lesmethode begrijpend lezen

Op voorraad
  • Uitgebreid assortiment
  • Van bekende onderwijsuitgevers
  • Passend bij elke leerbehoefte
  • Voor en door onderwijsprofessionals
Beschrijving Aantal Prijs

ABCDE 2 niveauset B

bgt02

€ 225,00

ABCDE 2 Antwoordenboek AA

bgt20

€ 9,95

ABCDE 2 Antwoordenboek A

bgt21

€ 9,95

ABCDE 2 Antwoordenboek B

bgt22

€ 9,95

ABCDE 2 Antwoordenboek D

bgt24

€ 9,95

ABCDE 2 Antwoordenboek E

bgt25

€ 9,95

ABCDE 2 Kennismakingsmap BAO

bgt40

€ 29,50

ABCDE 2 niveauset A

bgt01

€ 225,00

ABCDE 2 niveauset C

bgt03

€ 225,00

ABCDE 2 niveauset D

bgt04

€ 225,00

ABCDE 2 niveauset E

bgt05

€ 225,00

ABCDE 2 Antwoordenboek C

bgt23

€ 9,95
  • Lesmethode begrijpend lezen op eigen niveau
  • Opvolger ABCDE....Ik begrijp het!
  • Leeskaarten met verwerking
  • 36 teksten per niveau
  • 6 niveaus
  • methode site met digi-omgeving

Lesmethode begrijpend lezen op eigen niveau

Wordt ABCDE-TWEE jouw nieuwe methode begrijpend lezen? ABCDE-TWEE is een modern methodepakket ter vervanging van of ter aanvulling op je methode begrijpend lezen. In ABCDE-TWEE gaan de leerlingen met eigentijdse teksten aan de slag om hun woordenschat en strategiegebruik te oefenen en uit te breiden om zo natuurlijk betere begrijpend-lezers te worden!
De leerlingen leren in ABCDE-TWEE aan de hand van verschillende boeiende tekstsoorten begrijpend lezen. Zo worden niet alleen verhalen of nieuwsteksten gebruikt, maar ook bijvoorbeeld een affiche over een kinderboekenfeest, een handleiding van een koffiezetapparaat, een inschrijfformulier voor een zwemwedstrijd, spelregels van boerengolf, een folder over het donorcodicil, een instructietekst over origami, beeldverhalen, liedjes en rijmpjes…

Voor welke leerlingen is ABCDE-TWEE geschikt?

ABCDE-TWEE is geschikt voor leerlingen vanaf groep 4-5. Je kiest als school voor een aanpak begrijpend lezen die bij jullie past, daar valt ook de keuze onder of je begint met begrijpend lezen in groep 4 of groep 5. Heb je goede technisch lezers in groep 4? Zij kunnen waarschijnlijk al uitstekend met de kaarten van AA en A aan de slag.
De kaarten zijn tot en met groep 8 in de basisschool inzetbaar, en zijn tevens goed inzetbaar in het voortgezet onderwijs ter remediëring. Niveau D en E zijn zelfs in het voortgezet onderwijs nog uitstekend inzetbaar om te werken aan de referentieniveaus taal/lezen.

AVI en CLIB

Globaal zijn de teksten voor de volgende niveaus en groepen inzetbaar (maar Schoolsupport pleit voor -begrijpend- lezen op eigen niveau).

Waaruit bestaat ABCDE- TWEE?

ABCDE-TWEE is de opvolger van het veelgebruikte pakket ABCDE… Ik begrijp het! Wat goed beviel in de praktijk, blijft in de nieuwe versie bestaan. Wat nog mist of beter kan, is toegevoegd. Zo wordt ABCDE-TWEE mogelijk jouw methode (en methodevervangend)!

Wat blijft is zelfstandig lezen op eigen niveau:

Voor iedere leerling een leerlijn op maat

Het pakket is verdeeld in aparte niveaus AA, A, B, C, D en E. De teksten en opdrachten staan op kaarten. Elke leerling werkt met zijn eigen kaart. Spreekt het onderwerp een leerling niet aan, dan kun je een andere kaart kiezen. Gaat een leerling goed vooruit, dan switcht hij naar een hoger niveau. Goed leren begrijpend lezen, in je eigen tempo, op je eigen niveau – dat motiveert.

Efficiënt en voordelig pakket, bijna 200 verschillende teksten!

Elke leerling werkt met zijn eigen tekst. Per niveau zijn er 36 teksten, voor het laagste niveau AA 12, dus 192 in totaal. Daardoor volstaat één kaartenset van een niveau al voor een hele klas. Met een roulatiesysteem in de zelfstandig werktijd is de kaartenbak handig in gebruik.

Bewuste keuze voor non-fictieteksten

ABCDE-TWEE kiest naast fictie ook voor non-fictie (die soms op verhalende toon wordt gebracht). Veel zwakkere lezers houden niet van verhalen, want verhalen = lezen en lezen = niet leuk. Ze lezen vaak liever een tekst met informatie over een onderwerp uit de werkelijkheid.

Audio om mee te lezen

Het meelezen met een gesproken tekst is voor de leerling een goede training. Hij moet zich nog beter concentreren om de hoofd- en bijzaken uit elkaar te houden. En blijven doorgaan, net als de spreker… Audio-materiaal is natuurlijk bij uitstek geschikt voor dyslectische leerlingen. In ABCDE-TWEE zullen de teksten digitaal worden aangeboden waardoor de school zelf met een spraakprogramma de teksten uit kan laten spreken.

Toetsen voor elk niveau

Een deel van de kaarten is bruikbaar als toets: éénzesde van het totaal. Deze toetskaarten staan duidelijk in de handleiding aangegeven (en worden dus uit de bak gelaten).

Wat is nieuw:

66 nieuwe functionele teksten

Naast 5x24 (A t/m E) en 1x12 (AA) bestaande informatieve teksten die komen uit ABCDE… ik begrijp het! is er nu ook een grote variatie aan functionele teksten, 66 stuks in totaal, uiteraard met bijbehorende taken (zie de pdf rechts naast de cover: Tekstsoorten ABCDE-TWEE in schema).

Opbouw van strategieën

De leerling bouwt een vaste aanpak voor begrijpend lezen op met bewezen leesstrategieën. Ook leert hij zich een oordeel vormen over de inhoud van de tekst. Hij krijgt een scherper oog voor de bedoeling van de schrijver. Hij leert te onderscheiden tussen inleiding, kern en slot, en tussen hoofdgedachte en bijzaken. Dit zal met behulp van een algemene opdrachtkaart en met behulp van filmpjes worden gedaan!

Verwijzingen naar filmpjes

De leerling wordt op de nieuwe kaarten verwezen naar clips waar bijvoorbeeld meer uitleg volgt over het gebruik van strategieën, waar meer informatie wordt gegeven over het onderwerp etc.

Afstemming op de Referentieniveaus Taal

ABCDE-TWEE dekt qua tekstkenmerken en taken de Referentieniveaus Taal voor het lezen van zakelijke teksten:
niveau AA en A <1F
niveau B en C 1F
niveau D en E 1F en 2F

(zie t.z.t. ook de pdf Referentieniveaus Taal)

Doorlopende leerlijn naar het voortgezet onderwijs

ABCDE… ik begrijp het! was echt gemaakt voor het basisonderwijs. Een enkel onderwerp en sommige tekeningen waren daardoor wat kinderlijk. Maar ABCDE-TWEE richt zich ook op het voortgezet onderwijs. Dus ook qua teksten en illustraties. Hierdoor zijn enkele illustraties vervangen.

De teksten op de tekst- en opdrachtkaarten van ABCDETWEE passen ook in de nieuwe aanpak van woordenschatonderwijs: PLWL (Pratend en lezend woorden leren) n.a.v. onderzoek van Onderwijs Maak Je Samen en Universiteit Groningen, voortkomend uit inzichten van Isabel Mack e.a. Geen woorden leren om het woorden leren! Niet losse woorden, maar woorden in zinnen en teksten staan voorop bij ABCDETWEE.

Bestel een voordelige kennismakingsmap!

Bestel de ABCDE-TWEE Kennismakingsmap basisonderwijs en oordeel zelf (zie bestelcode BGT40). In de kennismakingsmap vind je van alle niveaus een tekst- en opdrachtkaart en een deel van de handleiding.

Basisset bao

Een Basisset basisonderwijs bestaat uit de zes niveaus tekst- en opdrachtkaarten (AA t/m E), en daarnaast de handleiding, 5 scheur-/werkschriften en alle antwoordenboekjes.

Basisset RT bao

Een basisset RT basisonderwijs bestaat uit de eerste drie niveaus tekst- en opdrachtkaarten (AA, A en B), en daarnaast de handleiding, 5 scheur-/werkschriften en alle antwoordenboekjes.

Basisset vo

Een Basisset vo bestaat uit vijf niveaus tekst- en opdrachtkaarten (AA niet inbegrepen), en daarnaast de handleiding, 5 scheur-/werkschriften en alle antwoordenboekjes.

ABCDE-TWEE inclusief de herdrukte kaarten van ABCDE... Ik begrijp het!

ABCDE-TWEE biedt letterlijk meer. Je ontvangt namelijk bij alle ABCDE-TWEE-bestellingen ook de herziene en herdrukte kaarten van ABCDE... Ik begrijp het! Bijvoorbeeld: u bestelt een niveauset A. Deze bevat 36 teksten, 12 compleet nieuwe van ABCDE-TWEE + 24 teksten van ABCDE... Ik begrijp het! in een nieuw jasje. Kortom: alle niveausets, antwoordenboeken, cd's, basis- en schoolsets bestaan uit het materiaal van ABCDE-TWEE en herzien materiaal van ABCDE... Ik begrijp het!

Meer informatie
SKU bgt65-h
Schrijf uw eigen review
Je plaatst een review over:ABCDE-TWEE Lesmethode begrijpend lezen
Jouw waardering