The highs and lows of drug use

€ 13,95
  • Uitgebreid assortiment
  • Van bekende onderwijsuitgevers
  • Passend bij elke leerbehoefte
  • Voor en door onderwijsprofessionals
Het onderzoek richt zich op de acute effecten van drugs als cannabis, cocaïne en MDMA (XTC) op impulsiviteit en cognitieve functies.

Uit de resultaten van dit proefschrift blijkt dat MDMA geen effect heeft op impulsiviteit. Regelmatige cannabis gebruikers werden zowel onder invloed van cannabis als onder invloed van cocaïne impulsiever. Echter, de manier waarop verschilt. Dit suggereert dat deze verslavingen verschillend behandeling dienen te worden.
Zowel cannabis, cocaïne als MDMA hebben een significant effect op positieve en negatieve stemming. Het positieve effect van MDMA op stemming werd opgeheven door blokkade van de 5-HT2 receptor . Dit zou betekenen dat het toevoegen van MDMA aan de behandeling van een posttraumatische stress stoornis nuttig kan zijn omdat door het stimuleren van deze receptor sociale gevoelens en interactie met de therapeut worden versterkt.
Bij cannabis en cocaïne namen dissociatieve en psychedelische ervaringen toe. Bij deelnemers met een impulsief karakter was deze toename het grootst. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor waarom impulsieve personen sneller een verslaving ontwikkelen.

Over de auteur:
Janelle van Wel heeft als promovenda gewerkt aan de afdeling Neuropsychologie & Psychofarmacologie van de Universiteit Maastricht van 2009-2013. Vanaf februari 2014 werkt zij als postdoctoraal onderzoeker aan de afdeling Epidemiologie & Sociale Geneeskunde bij de Universiteit Antwerpen.
Meer informatie
SKU 9789088918339
Auteur ?
Imprint ?
NUR ?
Schrijf uw eigen review
Je plaatst een review over:The highs and lows of drug use
Jouw waardering