Hoezo kansloos

Waardering:
60% of 100
€ 19,99
  • Uitgebreid assortiment
  • Van bekende onderwijsuitgevers
  • Passend bij elke leerbehoefte
  • Voor en door onderwijsprofessionals

Deze vierdelige serie gaat over tien jongens uit Rotterdam die naar Roemenië vertrekken om zigeuners te helpen en terloops worden geconfronteerd met hun eigen kansen en mogelijkheden.

Tien jongens uit Rotterdam vertrekken naar Roemenië om zigeuners te helpen. Ze volgen allemaal het voorwerk leertraject, dat bedoeld is voor jongeren die in het reguliere VMBO onderwijs niet mee kunnen komen. De één spijbelde te veel, de ander heeft gevochten met een leraar en een derde is iemand die vooral met zijn handen wil werken. Het doel van de reis is een onderkomen te bouwen voor één van de zigeunerfamilies in het hart van Europa. De achterliggende gedachte is de jongens van Antilliaanse, Turkse, Srilankese, Surinaamse en Nederlandse komaf hun eigen kansen te laten zien.

"We confronteren de jongens met echte armoede, zodat ze hun eigen situatie beter kunnen relatieveren en waarderen. Nu hebben ze nog stuk voor stuk een grote mond, maar dat verandert zodra ze in de krottenwijk staan," verklaart jongerenwerker en initiatiefnemer Raymond uit Den Haag. De Rotterdamse jongens behoren tot een groep die in de media en de volksmond al snel in het hoekje probleemjongeren of kansloos worden gestopt, maar zoals Raymond het treffend verwoordt: "De Roma’s zijn pas kansloos."

Documentairemakers Debbie Kleijn en Jan Katsma, die met deze serie hun regiedebuut maken, volgden de groep meer dan een half jaar. Krijgen deze jongens door hun reis langs verpaupering en wanhoop, een beter inzicht in zichzelf en hun eigen situatie?

Gemaakt voor de NPS.

Het persoonlijke verhaal maakt deze DVD geschikt om kansen die gegeven worden bespreekbaar te maken op school!

Meer informatie
SKU 1310-2819
Schrijf uw eigen review
Je plaatst een review over:Hoezo kansloos
Jouw waardering