De zesde rol van de leraar

€ 29,95
  • Uitgebreid assortiment
  • Van bekende onderwijsuitgevers
  • Passend bij elke leerbehoefte
  • Voor en door onderwijsprofessionals

Eigentijds onderwijs wil jongeren meer persoonlijk begeleiden, zodat ze gemotiveerd en zelfverantwoordelijk leren. De zesde rol van de leraar, de leercoach sluit daarop aan en biedt onderwijsgevenden, coaches, mentoren en leidinggevenden handvatten voor het individueel begeleiden bij gedifferentieerd-, gepersonaliseerd- en/of zelfregulerend leren op school.

Deze herziene versie van De zesde rol van de leraar verschijnt augustus 2019. Reserveer nu alvast een exemplaar!

De zesde rol: de leraar als leercoach

Naast zich kwalificeren in brede zin hebben leerlingen het ook nodig te weten hóe ze leren, wat hen motiveert en in welke situatie een aanpak succesvol is. De leraar is zich dit in de rol van leercoach sterk bewust. Zo’n leraar heeft een visie op leren en denkt mee vanuit het standpunt van het individu, de lerende. De leercoach is betrokken en begeleidt de lerende naar autonoom denken over eigen leergedrag en ontwikkeling.

Met de introductie van De zesde rol van de leraar, de leercoach, krijgt leercoachen in basisonderwijs, voortgezet onderwijs en (hoger) beroepsonderwijs de aandacht die het verdient.

Het ABCDE van de leercoach

De in dit boek gepresenteerde denk- en werkwijze van de leercoach noemen de auteurs ‘het ABCDE van de leercoach’. Zij hebben het gedestilleerd uit meerdere oorspronkelijke concepten en vertaald naar hedendaagse onderwijssituaties waarin leercoachen plaats vindt.

Leercoachen omvat vakdidactisch coachen, pedagogisch coachen én coachen gericht op zelfregulatie. Na nauwkeurige observatie beslist de leercoach op welk van de drie de lerende ondersteuning nodig heeft. De leercoach stimuleert versterking van metacognitieve en affectieve vaardigheden. De zelfregulerende jongere is het einddoel.

Herziene versie 2019

In aansluiting op de actualiteit in het onderwijs heeft CPS in 2017 de rol leercoach geïntroduceerd. In hun trainingen en adviestrajecten ervaren de auteurs in het gehele onderwijsveld dat deze rol een welkome en passende aanvulling is op het handelingsrepertoire van de leraar. Zodat deze de gepersonaliseerde werkwijze kan waarmaken. Ook hebben de auteurs tijdens hun werk in veelal inspirerende dialogen met de leraar, de rol leercoach specifieker en toegankelijker weten maken. Deze herziene versie (2019) biedt concrete handvatten voor onderwijzers, leraren en docenten om hun effectiviteit als leercoach te vergroten.

Nieuw: lesobservatie-app Yollen

Yollen is een online tool die lesobservaties en collegiale feedback een stuk makkelijker, leuker én gestructureerder maakt. Niet alleen voor het lesbezoek zelf, maar ook voor het gesprek erna. Kijk voor meer informatie over de app op www.Yollen.nl.

Meer informatie
SKU 32428
ISBN 9789065081681
Auteur Susan Potiek en Ariena Verbaan
Uitgever CPS Uitgeverij
Verschijningsdatum 1 aug. 2019
Verschijningsjaar 2019
Schrijf uw eigen review
Je plaatst een review over:De zesde rol van de leraar
Jouw waardering