De Strijd om Overschie

€ 16,50
  • Uitgebreid assortiment
  • Van bekende onderwijsuitgevers
  • Passend bij elke leerbehoefte
  • Voor en door onderwijsprofessionals
Bij de gevechtshandelingen aan het begin van WOII heeft Overschie een onderscheidende rol gespeeld maar het dorp zelf speelde een passieve rol. Hierover werd niet eerder gepubliceerd. Het was een dorp gelegen tegen de noordgrens van Overschie die door de Duitsers( Blitzkrieg( moest worden bezet op hun weg naar het regeringscentrum Den Haag Daarvoor was een intacte Blijdorpese brug zowel voor de Nederlanders als voor de Duitsers essentieel. Dat aspect heeft nimmer aandacht gekregen. Overschie was een dorp omgeven door Schiekanalen en enkele veenplasjes en in die zin dus een eiland dat dorpsbewoners geen vluchtmogelijkheden bood. Bescherming van de dorpelingen was er niet door Nederlandse militairen maar indirect heeft de bezetter met de verdediging van haar eigen troepen de dorpsbewoners mede beschermd. Dat werd evenmin eerder gepubliceerd.
Het heeft er alle schijn van dat de aanvallen van de Nederlanders op de bezetter op niets zouden uitlopen maar toch werd er aangevallen.
Gesuggereerd wordt dat het tijdstip waarop Rotterdam werd gebombardeerd, overlapt het de tijd waarmee Overste Scherpenhuysen artillerie vuur op het bewoonde dorp inzetten. Enige aandacht wordt besteed aan de volmacht tot dit bombarderen.
Ook op de buitenranden van het dorp zijn enige bommen door Duitse duikbommenwerpers neergekomen.
Deze publicatie tracht een beeld te geven van de matige staat van het Nederlandse leger zoals een haperende commandostructuur ; de onervarenheid van groepen depottroepen die een ongelijke strijd tegen de in alle opzichten betere Duitse troepen hebben moeten vechten. Veel vergissingen zijn daarbij gemaakt. In war mistakes are made
Meer informatie
SKU 9789463453417
Druk 1ste
Auteur Robert Ee
Imprint Robert van Ee
Verschijningsdatum 20 apr. 2018
Verschijningsvorm Paperback
NUR 686 - Moderne geschiedenis (1870-heden)
Schrijf uw eigen review
Je plaatst een review over:De Strijd om Overschie
Jouw waardering