Programmeren verplicht schoolvak

De moderne maatschappij vraagt steeds nieuwe vaardigheden van leerlingen. Taal- en rekenvaardigheid alleen voldoen in de digitale omgeving niet meer. De leerling van nu moet creatief zijn, goed kunnen samenwerken en een hoog probleemoplossend vermogen bezitten. Basisvaardigheden, competenties en karaktereigenschappen zijn nodig om in de innovatiegedreven economie te overleven. Een van de basisvaardigheden die de leerlingen onder de knie zouden moeten hebben in de 21ste eeuw is programmeren.

 

Vaste plek

In diverse Europese landen heeft programmeren al een vaste plek in het onderwijsprogramma. Op 1 april 2015 is in Nederland het CodePact gelanceerd. Dit samenwerkingsverband tussen overheid en bedrijfsleven heeft de ambitie om 400.000 Nederlandse kinderen te leren programmeren. Het project loop tot 1 april 2017.

 

Doelstelling

Doel van CodePact is om kinderen uit bovenbouwgroep 8 en de brugklas digitaal vaardig te maken. Zo worden ze voorbereid op de arbeidsmarkt van de toekomst. Sinds de lancering zijn verschillende initiatieven ontplooid om kinderen kennis te laten maken met coderen en programmeren. Basisschoolkinderen leerden hun eigen app bouwen, een aantal basisscholen werd voorbereid op het onderwijs van de toekomst en er was een innovatiewedstrijd voor kinderen.

 

Leerboeken

Geschat wordt dat er in 2020 900.000 ICT-professionals tekort zijn in Europa. Educatheek biedt boeken en andere materialen die aansluiten bij dit thema.

 

Over dit onderwerp zijn bij Educatheek.nl volgende producten beschikbaar:

Programmeren voor kinderen
Bendoo Box – basiskit programmeren voor kinderen

CodeKlas: Waarom we kinderen zouden leren programmeren
Apps maken met Meneer de Beer
Maak je eigen Apps
Leren programmeren met Scratch

Tekst: Marieke Moraal